čtvrtek 28. října 2010

Rybí polévka ve woku

Ingredience:

plný talíř darů moře (čerstvé jsou ideální, mražené asi nejsnadněji dostupné) - je potřeba nějaká ta krevetka, kousek bělomasé rybky, mušle, chobotničky, co kdo má rád
1 cibule
olivový olej
čerstvé bylinky (nejlépe větvičky tymiánu, ale může být i rozmarýn)
bobkový list
směs tropických pepřů (s klidem kuličky černého pepře)
mořská sůl (vynikající je thajská rybí omáčka - má solící schopnost, tak pozor na ni! podobnost s chutí mořské vody není v tomto případě žádoucí)
čerstvě mletý pepř, špetka chilli
máslo a lžíce hladké mouky na jemnou jíšku
střik bílého vína (koňak je nedostižný - použila jsem ho, tak vím, co říkám :-)
smetana
limetková šťáva nebo starý dobrý citrón (pár kapek dělá divy)

Postup:
Rozpálíme wok (klidně vezměte váš oblíbený polévkový hrnec), na olivovém oleji zpěníme nasekanou cibuli a přidáme plody moře (krevetky a mušle necháme celé, chobotničky pokrájíme). Zastříkneme thajskou rybí omáčkou, kapkou vína (koňaku), chuť zvýrazníme špetkou mletého chilli, mořské soli a hrubě mletého pepře. O vůni se nám postará koření - do woku vložíme bobkový list a větvičky tymiánu. Podlijeme trochou vody a provaříme mořské plody v tomto chutném vývaru. Chobotničky mají tužší konzistenci, vaříme je tedy déle. Ostatní křehké plody (krevetky a jemné rybí maso) můžeme do polévky přidat později. (Existuje trik, jak změkčit maso chobotniček! Stačí povařit společně s korkovou zátkou od vína, která "údajně" obsahuje tajemné enzymy, které maso chobotniček změkčí. Za to, že to bude fungovat, ručí osobně Michael Cressotti, šéfkuchař newyorského podniku Samba Sushi).
V jiné malé pánvičce necháme rozpustit plátek másla a osmahneme na něm lžíci mouky. Mouka se rozvoní a upražíme si světlou máslovou jíšku. Přidáme ji k polévce a ta se nám postará o hedvábnou chuť vývaru. Chceme-li polévku ještě krémovější a neodolatelnější, přidáme sladkou smetanu. Limetková šťáva na závěr a potom už podávej.

Žádné komentáře:

Okomentovat